• Betala enkelt med Klarna
  • Snabba leveranser

GARDINER & TYG ONLINE | EN INTRODUKTION AV NORDISK TEXTIL


Ju mer kunskap du har om det material du arbetar med desto större chans att lyckas med din sömnad. Därför bjuder vi här våra kunder på en liten tygskola! Denna tygskola hjälper dig att välja rätt sorts tyg till olika projekt, men också att undvika nybörjarfelen och till exempel välja rätt nål och söm till ett visst tyg.

Våra tyger

Nordisk Textils tygutbud är en blandning av populära och tidlösa basvaror som det finns en ständig efterfrågan på, och nya spännande tyger som kittlar sy-nerverna lite extra. Vissa av tygerna har stått sig över lång tid, medan det ständigt dyker upp nya roliga tyger från populära leverantörer i webbutiken. Här kommer en liten snabbguide till våra tyger som hjälper dig att hitta just det du är ute efter!

Välja tyg

Om du ska sy heminredning som inte slits så mycket, till exempel gardiner eller prydnadskuddar så kan du välja ganska fritt bland alla tyger. Även tunna skira tyg håller sig fina länge när de bara ska hänga på en gardinstång. Men om du ska klä om större möbler som används mycket behöver du däremot ett slitstarkt tyg. Möbeltygers slitstyrka mäts i Martindale och ju högre värde ett tyg har desto slitstarkare tyg.

Vid klädsömnad finns det ännu mer att tänka på. Utifrån plaggets modell väljer du om du behöver ett elastiskt tyg eller inte. Väldigt åtsittande modeller kräver ofta elastiska tyg. Det går också att sy åtsittande plagg av stumma vävda tyger, men då behöver du formsy plagget. Om du utgår från en mönster är det ofta angett om det ska vara ett elastiskt tyg eller inte.

Även tygets fibrer kan ha betydelse vid val av tyg till klädsömnad. Tyger av bomull andas bra och är svala, vilket gör dem perfekta för sommarkläder.

Men bomull är inte lika bra som till exempel underställ till vintersportkläder då bomullen binder fukten och är dålig på att hålla värmen.

Då är det till exempel bättre med ull eller polyester som leder bort fukten från kroppen och samtidigt värmer.

Välja nål och söm

Ska du sy i ett kraftigt tyg med en tät väv kan du behöva välja en grövre nål för att den ska orka att tränga igenom och inte brytas eller böja sig. Ett tunnare tyg behöver däremot en tunn och fin nål för att inte trådarna ska dra sig. På vissa tyger har vi angett om en viss nål är speciellt lämplig.

Om det är ett stickat elastiskt tyg som trikå behöver du en speciell nål för detta som har ett rundat huvud. En vanlig nål kan slita av trådarna och då kan det gå maskor i ett stickat tyg. Men en stretchnål eller jerseynål med ett rundat huvud tränger istället ner emellan trådarna. En sådan nål kan du hitta bland våra sybehör.

När du syr i elastiskt tyg är det också viktigt att välja en elastiskt söm för att sömmen inte ska spricka i det färdiga projektet. För icke elastiska tyger funkar en vanlig raksöm bra, men glöm inte att du då ofta kan behöva sicksacka kanterna så att tyget inte fransar sig.

Barntyger

Tyger för att sy till barn kan du hitta på flera ställen i webbutiken. Under menyn Metervaror hittar du undermenyn Barnmönster som innehåller en mängd härliga tyger som passar när du syr till barn. Där finns också menyerna Stjärntyger och Prickiga tyger som är populära att använda till barnrummet eller andra barnprojekt som babynest.

Under menyn Klädtyger hittar du mjuka joggingtyger och flera av dem har fina barnmönster. Och här finns också velourtyger som är perfekt för sköna lekkläder till barnen.

Under menyn trikå hittar du ett stort utbud av mjuka trikåtyger som passar till mössor, dregglisar, bodys, byxor och tröjor till de små.

Här finns allt från fin ekologisk enfärgad trikå till coola mönstrade trikåtyger och bedårande mönster från populära leverantörer för barntyger som Arvidssons Textil och PaaPii.

Klädtyger

Är du ute efter tyger att sy kläder av så finns såklart en hel mängd fina tyger under menyn klädtyger. Du hittar även många fina tyger som passar till klädsömnad under menyerna trikå och metervaror. Bland trikån hittar du tyger till linnen, toppar, leggings och underkläder, och bland metervarorna kan du hitta fina bomullstyger till blusar, skjortor och tunikor.

Tyger till hemmet

Under menyerna metervaror, möbeltyg och dynväv hittar du allt du behöver när du syr till hemmet. Bland metervaror hittar du fina tyger till gardiner, kuddar och annan heminredning. Väldigt populärt på vårkanten är vår markisväv på metervara. Med denna byter du enkelt tyget själv på dina gamla markiser.

Gardiner

För dig som inte vill/kan sy så har vi ett stort sortiment av färdigsydda gardiner.
Här finns alla sorts gardiner som är populära på marknaden just nu. För att nämna några så hittar ni gardinkappor, enfärgade gardiner, mönstrade gardiner, sammetsgardiner och hissgardiner.

Och nu kan du glömma allt som vi sagt

För självklart går det alldeles utmärkt att experimentera med tygerna och det finns inget som säger att du inte hittar tyger till dina kläder bland möbeltygerna och tvärt om. Det är bara fantasin som sätter gränser och ofta är det det mest oväntade som blir mest lyckat!

Lycka till och Varmt Välkommen till nordisktextil.se - Din tygbutik på nätet!

ROSAHUSET


Tidigare hette vi Rosahuset och hade sidorna rosahuset.se och rosahuset.com.
Namnet Rosahuset härstammar från den rosa fastighet i Borlänge som vi började med vår webbutik i en gång i tiden.
Året var 2006 när vi drog igång försäljningen på nätet, då genom butiken i Borlänge.
Med åren så växte webbutiken och vi fick tillslut inte plats i butiken, utan bestämde oss för att flytta den webbaserade delen till ett eget lager och ett eget bolag.

Sagt och gjort, 2016 så separerade vi de olika bolagen och vi körde rosahuset.com ifrån ett eget lager i Falun och butiken i Borlänge drevs vidare som vanligt som vanlig tygaffär utan försäljning på webben.

2022 så var det dags för nästa förändring i vår verksamhet.
Butik i Borlänge slog upp portarna till en egen webbsida som heter rosahusetbutiken.com.
Och för att inte ni kunder inte skall blanda ihop oss så valde vi istället att byta namn till Nordisk Textil.

Så varmt välkomna till nordisktextil.se

TAGGA DINA BILDER MED #NORDISKTEXTIL @NORDISKTEXTIL

Klicka på länken nedan för mer inspiration


INSPIRATIONSGALLERI

VILKEN STIL GILLAR DU?

VÅRT FANTASTISKA LAGER

Vi har i dagsläget 5000 produkter i vår webbutik och 80% av våra ordrar skickas från oss samma dag om vi har ordern innan 12.00.

Fördelen med att handla från oss är att vi jobbar enbart med e-handel och har gjort så sedan 2016.
Och det är just det som är vår styrka!
Vårt jobb är att leverera varor till er som väljer att handla av oss.
För dagen är vi 6 anställda som jobbar med webbutiken.
Och 4 av 6 i personalstyrkan har som huvuduppgift att klippa och packa ordrar så att ni får det ni beställt så fort som möjligt.

Vi hette tidigare Rosahuset, men bytte namn till Nordisk Textil i januari 2022 i samma veva som vi släppte en ny webbutik.

Följ oss gärna på Facebook eller Instagram där vi är ganska duktiga på att lägga upp nyheter och inspiration.
Länkar till dessa hittar du längst ner på sidan

Vi driver webbutiken från en fantastisk lokal i Korsnäs i Falun.

Det anrika tryckeriet Strålin & Perssons gamla lokaler, där Jenny Nyström under många år jobbade med sina illustrationer som trycktes som vykort.

Vi har självklart tecknat kollektivavtal med Handels. Avtalet säkrar att våra anställda har rätt lön, garanteras löneökningar och har schysta villkor i övrigt. 

Får vi säga det själva så är vi ett ungt gäng. Vi trivs bra tillsammans och med jobbet.

SNABB LEVERANS

80% av våra ordrar skickas samma dag om beställningen inkommer innan 12.00 på vardagar

HANDLA TRYGGT

Vi driver enbart webbutik så vi kan hela tiden hålla fokus på att ge er kunder den bästa upplevelsen när ni handlar hos oss

ENKEL BETALNING

Vi erbjuder säker och enkel betalning med Klarna. Både via kort, faktura, delbetalning och swish.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

;