• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Få till snygga veck – häng upp dina gardiner med fingerkrok

Publicerad 2024-01-23 21:15 av Björn
Få till snygga veck – häng upp dina gardiner med fingerkrok


Drömmer du om att få till de perfekt böljande vecken på dina gardiner men är osäker på hur man gör? Det du behöver för att få ett snyggt fall på gardinlängderna är fingerkrokar! Här guidar vi dig till allt du behöver veta för välja rätt fingerkrok till olika vackra gardinupphängningar.

Vad är en fingerkrok?

En fingerkrok är ett litet tillbehör som används för att hänga upp gardiner. Fingerkrokar har en liten ögla eller hake på ena änden som fästs i gardinbandet på gardinens övre kant. Den andra änden av fingerkroken används sedan för att hänga upp gardinen på en gardinstång eller en gardinskena.

Med fingerkrokar är det lätt att få till snygga och jämna veck på gardinen. Genom att placera dem på olika sätt kan man skapa olika typer av veck i gardinen, vilket ger lite olika uttryck. Fingerkrokar är mycket enkla att använda samtidigt som de ger ett välskräddat intryck och de är därför ett väldigt populärt alternativ när man ska hänga upp gardiner.

Olika typer av fingerkrokar

  • 1-fingerkrok: Med 1-fingerkrokar kan du skapa böljande veck. 1-fingerkrok kan också användas när du inte vill ha så mycket veck alls. Då sätter du dem bara mindre tätt och låter gardinen hänga så utdragen som möjligt.
  • 2-fingerkrok: 2-fingerkroken gör enkla, mindre veck i gardinen. Varje krok ger ett veck.
  • 4-fingerkrok: Med 4-fingerkrokar kan du göra lite mer avancerade upphängningar som pennveck, franska veck och motveck. Varje krok ger max tre veck, beroende på vilket upphängningssätt du väljer.


Fingerkrok med hög eller låg fattning?

Fingerkrokar finns med både hög och låg fattning.

En fingerkrok med hög fattning innebär att kroken, när den är fastsatt på gardinen, hamnar i nivå med gardinens övre kant. Det gör att gardinen hänger under skenan och att skenan alltså blir synlig.

En fingerkrok med låg fattning gör att gardinen lyfts upp en bit över själva kroken och på så sätt döljer skenan helt eller delvis. Det passar särskilt bra för väggmonterade skenor där du vill att gardinen ska täcka skenan. Om du har en takskena är det bättre att välja en fingerkrok med hög fattning eftersom vissa skenor är så låga att kroken annars slår i taket.

Hänga upp gardiner med fingerkrok – steg för steg

Att hänga upp gardiner med fingerkrokar är enkelt. Så här gör du:

  1. Välj rätt fingerkrok: Tänk igenom vilket uttryck du vill ha på gardinen och bestäm vilken fingerkrok som passar bäst. Kom ihåg att du får tätare veck med en 4-fingerkrok och mer vågformade veck med en 1-fingerkrok. Fundera också på om du behöver krokar med låg eller hög fattning.
  2. Förbered gardinen: Se till att din gardin är ren, torr och struken. Då blir det enklare att arbeta med tyget och få ett snyggt slutresultat.
  3. Fäst fingerkrokarna: Börja med att placera fingerkrokarna i rätt fickor på gardinbandet. Avståndet mellan krokarna beror på hur tätt du vill ha vecken. Placera krokarna med jämna mellanrum för ett jämn fördelning av vecken.
  4. Häng upp gardinen: Lyft försiktigt upp gardinen och haka fast fingerkrokarna på gardinstången eller i skenan.


Hur många fingerkrokar behövs till en gardin?

Hur många fingerkrokar du behöver beror på vilket uttryck du är ute efter och hur bred din gardin är. En vanlig tumregel är att placera en krok var tionde till var femtonde centimeter. För en gardin som är 140 cm bred betyder det att du behöver mellan 9 och 14 krokar totalt. Om du vill ha tätare veck kan du sätta en krok var åttonde till tionde centimeter. Då behöver du istället 14 till 17 krokar per gardin.

Du kan anpassa storleken på vecken genom att sätta fingerkrokarna tätare för mindre veck, eller hoppa över en eller flera fållor för större veck. Testa dig fram för att hitta det uttryck som passar din inredningsstil bäst!