• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Gardiner för vardagsrum med många fönster

Publicerad 2024-05-21 09:08 av Linnea
Gardiner för vardagsrum med många fönster


Ett vardagsrum med många fönster kan vara rena drömmen med det naturliga ljusinsläppet, men det kan också vara något av en utmaning när det gäller att välja rätt gardiner. Här går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på när du ska hänga upp gardiner i ett rum med många fönster.

Att välja gardiner till ett ljust rum med många fönster

När du ska välja gardiner till ett vardagsrum med många fönster kan det vara bra att tänka igenom både form och funktion. Här är några tips för att hjälpa dig på vägen:

Ljusfiltrering

Bestäm först hur mycket ljus du vill släppa in och hur mycket privatliv du behöver. Om du vill ha mycket naturligt ljus men ändå behöver visst skydd för integritet kan du välja skira gardiner som ger ljusinsläpp men döljer insyn. Det kan också vara bra att tänka igenom om du behöver olika gardintyper för olika behov i rummet. Du kanske till exempel behöver mörkare eller tjockare gardiner i den del av rummet där TV:n står för att minska bländning?

Enhetligt eller blandat?

För ett harmoniskt intryck i rummet kan du välja samma typ av gardiner eller draperier för alla fönster. Det hjälper till att binda ihop rummet och ger en ren och ordnad känsla. Om du föredrar lite mer variation kan du välja att mixa olika typer av gardiner som kompletterar varandra i färg och mönster. Du kan också testa att hänga gardiner i flera lager för mer djup och dimension i inredningen. Dessutom ger det mer flexibilitet vad gäller ljusregleringen i rummet.

Färg och mönster

Välj färger och mönster som kompletterar resten av rummets inredning. Ljusa och neutrala färger är ofta ett säkert kort som fungerar med många olika stilar och tenderar att förstärka ett luftigt och öppet intryck. Djärva mönster eller mörkare färger kan användas för att skapa fokuspunkter eller en mer intim och mysig känsla i rummet.

Utnyttja takhöjden

Montera gardinerna med hjälp av takskenor för att få rummet att kännas större och luftigare. Att hänga gardinerna högt, så nära taket som möjligt, skapar en illusion av höjd och rymd. Gardiner som sträcker sig från tak till golv ger också ett elegant intryck. Om ditt vardagsrum har särskilt högt i tak kan du välja extra långa gardiner för att ytterligare framhäva takhöjden och skapa en dramatisk effekt.

Gardintyper som passar bra i vardagsrum med många fönster

Här är några av de mest populära gardintyperna för rum med många fönster.

Panelgardiner

Panelgardiner är utmärkta för stora fönsterpartier och skjutdörrar. De ger ett modernt och stilrent utseende och kan enkelt flyttas åt sidan när du vill släppa in mer ljus eller ha fri utsikt. Panelgardiner finns i många olika material och mönster, vilket gör det lätt att hitta något som passar din inredningsstil. De fungerar även bra för att dela upp stora rum eller skapa avskärmade områden.

Rullgardiner

Rullgardiner är ett praktiskt alternativ som fungerar bra för både stora och små fönster. De är lätta finns i en mängd olika material, allt från skira tyger som släpper igenom ljus till mörkläggande material som ger fullständig avskärmning. Rullgardiner är mycket diskreta när de är uppdragna, vilket gör att de passar perfekt in i moderna och minimalistiska hem.

Luftiga gardiner

Luftiga gardiner är perfekta för att skapa en mjuk och inbjudande känsla till vardagsrummet. De är ofta tillverkade av tunna, delvis genomskinliga material som linne eller voile vilket gör att de släpper igenom mycket naturligt ljus samtidigt som de ger en viss avskildhet. Luftiga gardiner passar särskilt bra i rum med många fönster eftersom de inte tynger ner rummet visuellt och hjälper till att behålla en öppen och rymlig känsla. Dessutom ger de ett vackert, mjukt och böljande intryck när de rör sig med vinden.

Köp gardiner som passar vardagsrum med många fönster hos Nordisk Textil

Att inreda ett vardagsrum med många fönster är både en utmaning och en möjlighet. Fräscha upp vardagsrummet med nya gardiner från vårt stora sortiment. Oavsett om du letar efter enfärgade gardiner, mönstrade gardiner, linnegardiner, panelgardiner eller spetsgardiner hittar du något hos oss på Nordisk Textil. Behöver du extra långa gardiner eller föredrar du bara att sy själv? Då hittar du också ett av marknadens största sortiment av gardintyger på metervara här hos oss. Upptäck hela vårt utbud och hitta dina nya favoriter idag!