• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Gardinupphängning – Häng dina gardiner rätt och slätt

Publicerad 2023-05-23 08:30 av Emma
Gardinupphängning – Häng dina gardiner rätt och slätt

Fint upphängda och strukna gardiner ger ditt rum ett helt nytt intryck. Men för att dina gardiner ska bli rummets blickfång finns det några regler att förhålla sig till samtidigt som det också finns flera metoder att hänga upp gardinerna på.

Upphängning av gardin – Vinn takhöjd och få mer ljusinsläpp


Det många inte tänker på är att rätt gardinupphängning kan trolla med takhöjd och ge illusionen av bredare fönster och högre i tak. Därför gäller det att mäta både gardinlängd och gardinbredd. Det vanligaste misstaget folk gör är att hänga gardinen för lågt eller skymma för mycket av fönsterrutorna.

Öppna upp fönstret. Om du vill ge intrycket av bredare fönster ska du till exempel hänga gardinerna längre ut från fönstrets kant så att mer yta av väggen döljs och mer av rutan syns. Detta öppnar upp fönstret och ger hela rummet mer ljus. En riktlinje är att gardinerna ska börja minst 30 cm från fönstret.

Vinn mer takhöjd. Vill du trolla fram mer takhöjd; häng gardinerna så högt upp mot taket som det bara går och låt de även snudda vid golvet (låt de sluta ca 1 cm ovanför golvytan). Här kan du använda takskenor som bästa alternativ.

Olika tips på upphängning av gardin


Har du tröttnat på den vanliga gardinstången eller vill du bara höra om olika varianter för att hänga upp gardinerna? Kanske är du nyfiken på hur grannen får sina gardiner så vackert veckade eller hur de böljande köksgardinerna får sitt fina fall. Här ska vi ge några tips på hur du kan hänga gardiner på olika sätt:

Takskenor

Med takskenor som skruvas fast i taket kan du både få mer takhöjd och hitta smarta lösningar för att skärma av ett rum, en säng eller en viss yta. Gardiner upphängda i takskenor ger ett vackert fall och fin rynkning och passar speciellt fint till veckbandslängder eller när du vill hänga lager på lager.

Gardinstänger

En av de vanligaste metoderna att hänga gardiner. Då kan du använda öljetter, knytband eller trä i gardinfållarna. Det är enkelt och snyggt men tänk på att välja rätt gardinstång för ditt rum och resten av interiören. Och satsa på en gardinstång som klarar av tyngden på dina gardiner. Det ser inte bra ut med en tunn och böjd gardinstång som försöker hålla upp ett par tjocka, långa sammetsgardiner med all sin kraft.

Häng upp hissgardiner med beslag

Hissgardiner passar till alla hem och fönster men de hängs upp på annat sätt än med takskenor och gardinstång. Hissgardiner kräver beslag och du kan välja mellan att hänga upp gardinerna i fönsternischen eller ovanför fönstret. Hänger du ovanför fönstret kan du skapa mer takhöjd och rymd, medan gardiner i nischen ser lite nättare ut.

Stryk alltid gardiner innan upphängning


En tumregel är att aldrig hänga upp gardiner om du inte har strukit dem först. De kanske hänger ut sig själva efter ett tag, tänker du. Så är det inte! Gardiner får sitt vackra fall och sina fina veck tack vare att du hänger dem rätt men framför allt för att de är släta och strukna först.

Inspireras av gardiner hos Nordisk Textil


Nu när du fått lite tips på gardin och upphängning är det bara att kika vidare i vårt breda sortiment av gardiner. Hos oss kan du beställa färdiga hissgardiner, panelgardiner, mörkläggningsgardiner och snygga omtag som ger en helt ny look vid fönstret.