• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Guide: Så hänger du upp gardiner med multiband

Publicerad 2024-01-05 19:36 av Björn
Guide: Så hänger du upp gardiner med multiband


Multiband är en typ av gardinupphängning som ger dig flera alternativ för hur du kan hänga upp dina gardiner. Multiband ger dig möjlighet att anpassa utseendet och fallet på gardinen på ett enkelt sätt och du behöver inte tänka på vilken typ av gardinstång du har – gardiner med multiband fungerar till allt. Här går vi igenom hur du hänger upp gardiner med multiband på tre olika sätt.

Vad är multiband på gardiner?

Ett multiband är ett brett band som sys fast längs gardinens överkant och gör det möjligt att hänga upp gardinen på flera olika sätt. Multibandet har vanligtvis flera rader med olika typer av öglor eller fickor, vilket gör att du kan välja mellan att hänga gardinerna med hjälp av fingerkrokar, rynkbandskrokar eller direkt på en gardinstång genom dolda hällor. De olika metoderna gör att gardinerna faller på olika sätt och ger lite olika intryck. Multiband är därför perfekta om du vill ha möjligheten att förändra utseendet på dina gardiner utan att byta ut dem helt, eller om du vill flytta gardinen till ett fönster där du har en annan typ av gardinstång eller skena.

Steg för steg: så hänger du upp gardiner med multiband

Att hänga upp gardiner med multiband är enkelt, det gäller bara att ha koll på vilket upphängningssätt som passar dig bäst. Här är en steg-för-steg-guide:

  1. Förbered dina gardiner: Se till att gardinerna är rena och stryk dem vid behov för att ta bort veck eller skrynklor. Det kommer att ge ett snyggare slutresultat och du slipper störa dig på små skönhetsfel när du redan har hängt upp dem.
  2. Välj upphängningssätt: Multibandet ger dig möjligheten att hänga upp gardinerna på flera olika sätt. Du kan använda fingerkrokar, rynkbandskrokar eller trä gardinstången direkt genom de dolda hällorna på bandet. Bestäm vilken metod du vill använda beroende på önskat uttryck och gardinens tyngd.
  3. Fäst gardinkrokarna eller trä gardinstången: Om du väljer att hänga gardinen direkt på en gardinstång trär du helt enkelt stången genom de dolda hällorna som finns på multibandet. Om du väljer att använda fingerkrokar eller rynkbandskrokar fäster du dem i de avsedda öglorna eller fickorna på multibandet.
  4. Häng upp gardinerna: Lyft försiktigt upp gardinstången med gardinerna och placera den i dess fästen. Om du använder krokar hänger du dem i de små ringarna under gardinstången eller i glidskenan på en gardinskena.
  5. Justera vecken: Ordna vecken på gardinerna så att de hänger jämnt och snyggt. Multibandet gör det enkelt att justera vecken och få till ett enhetligt utseende.


Kan man stryka fast multiband på gardiner?

Eftersom det finns andra band som enkelt kan strykas fast på textilier, till exempel fållband och veckband, är det många som också letar efter multiband som går att stryka på. Multiband måste dock vanligtvis sys fast på gardinen. Det beror på att multibanden behöver vara ordentligt säkrade för att kunna hantera vikten av både själva gardinen och de olika upphängningsalternativen. Att sy fast multibandet ger en mer hållbar och pålitlig fästning.

Multibandet sys fast längs den övre kanten av gardinen. Nåla ordentligt för att se till att det sitter rakt. Ett alternativ är också att köpa färdigsydda gardiner där multibandet redan är ditsytt.