• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Hur hänger man gardiner i snedtak?

Publicerad 2024-05-13 13:23 av Linnea
Hur hänger man gardiner i snedtak?


Att hänga gardiner i snedtak kan vara lite av en utmaning, men det finns flera metoder för att lyckas med det på ett både snyggt och praktiskt sätt. Här bjuder vi på inspiration och tips om hur du bäst hänger gardiner i rum med snedtak, oavsett om det gäller sovrum, vardagsrum eller andra utrymmen.

Gardiner för snedtak: några grundläggande tips

Innan du kan sätta igång och hänga upp dina gardiner är det viktigt att ha koll på vissa saker för att slutresultatet ska bli både funktionellt och estetiskt tilltalande.

  • Mått: Eftersom inget snedtak är det andra likt behöver du nästan alltid måttbeställa gardiner eller sy egna utifrån formen på dina fönster när du bor i ett hem med snedtak. Var noggrann när du mäter så att allt blir rätt och som du har tänkt dig.
  • Typ av gardin: Lätta tyger passar bäst för snedtak då de enkelt kan draperas för att passa även ovanliga vinklar och inte tynger ner rummet. Lamellgardiner är också ett populärt val, särskilt om fönster täcker hela väggen, eftersom det är enkelt att variera längden på varje lamell.
  • Tillgång till fönstret: Fundera på om du behöver kunna dra för gardinerna eller inte. För fönster som är svårtillgängliga kan motoriserade gardinsystem vara ett effektivt sätt att kontrollera ljusinsläppet utan besvär. Sådana system kan ofta fjärrstyras, vilket är praktiskt i rum med höga eller ovanligt placerade fönster.


Olika sätt att hänga gardiner i snedtak


Vägg- eller takmonterade skenor som följer snedtaket

Ett flexibelt skensystem är ofta den bästa lösningen för snedtak eftersom skenorna kan anpassas efter takets vinkel. Skenorna kan monteras direkt i taket och böjas så att de följer takets lutning. För att förhindra att gardinen glider ner mot slutet av skenan på grund av gravitationen finns det speciella glidstopp man kan köpa till gardinskenorna.

Använd krokar för att fästa gardiner i snedtak

Att använda krokar för att hänga upp gardiner i snedtak är en enkel och effektiv metod. Genom att sätta fast krokar antingen i väggen eller längs med snedtaket kan du enkelt drapera gardinen på ett sätt som följer fönstrets form och takets vinkel. För att maximera funktionaliteten och möjliggöra mer ljusinsläpp dagtid kan det vara en god idé att installera ett gardinomtag vid sidan av fönstret. Det gör det möjligt att enkelt dra undan gardinen och hålla den på plats bredvid fönstret, vilket ger ett prydligt intryck samtidigt som det låter ljuset flöda in.

Mörkläggande gardiner för fönster i snedtak

Om du har ett fönster som sitter i själva snedtaket och som du vill kunna mörklägga är rullgardiner ett både praktiskt och stilrent alternativ. En rullgardin kan måttbeställas för att passa exakt i den sneda fönsteröppningen, vilket säkerställer att allt ljus effektivt blockeras. Gardinen fäster du som vanligt över fönstret. En liten krok under fönstret är sedan allt som behövs för att hålla rullgardinen på plats när den är neddragen.

Vägghängda gardiner mellan vägg och snedtak

Om du har en hel vägg täckt av fönster där snedtaket börjar först en bit upp på väggen kan det vara snyggt att installera en vägghängd skena mellan de vanliga fönstren och de sneda fönstren. Det är förstås inte ett alternativ om du vill mörklägga rummet, eftersom den här typen av installation gör att de sneda fönstren inte täcks av någon gardin alls, men det ger rummet en ombonad och hemtrevlig känsla. Ytterligare en fördel är att gardinerna kan dras för och skydda mot insyn utan att du behöver täcka de unika sneda fönstren, vilket skapar en känsla av rymd och ljus i rummet.

Sy måttanpassade gardiner till ditt snedtak

Hos oss på Nordisk Textil hittar du ett av marknadens bredaste sortiment av gardintyger på metervara, perfekt när du behöver måttanpassa gardiner för att passa ett rum med snedtak. Ska gardinerna hängas i ett sovrum har vi även praktiska mörkläggningstyger. Bland våra gardintillbehör hittar du praktiska verktyg för upphängning av dina gardiner, till exempel gardinspiral och öglekrokar. Välkommen att låta dig inspireras och hitta de optimala gardinlösningarna för ditt hem hos Nordisk Textil.