• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Inspiration: gardiner till varje rum

Publicerad 2024-05-20 14:21 av Linnea
Inspiration: gardiner till varje rum


Att välja rätt gardiner kan förvandla hela känslan i ett rum, oavsett om du är ute efter att skapa ett lugnare sovrum, ett mysigare vardagsrum eller ett mer funktionellt kök. Gardiner tillför inte bara färg och mönster till ditt rum utan spelar också en viktig roll för ljusreglering och insynsskydd. Här ger vi dig inspiration och praktiska tips om hur du hittar de perfekta gardinerna till varje rum i ditt hem.

Så väljer du rätt gardiner

Innan du bestämmer dig för ett par gardiner finns det några saker du bör tänka igenom för att gardinerna både ska passa väl in i rummet och uppfylla dina behov. Här är några snabba tips:

  • Funktion först: Bestäm gardinens funktion. Ska den blockera ljus, skydda mot insyn, isolera eller främst vara en dekorativ detalj? Dina behov avgör vilket material och vilken typ av gardin som är bäst.
  • Materialval: Välj material baserat på rummets behov och gardinernas funktion. Tunga material som sammet både mörklägger och isolerar, medan lättare material som bomull eller linne är perfekt för en luftigare känsla.
  • Mått och placering: Mät noga fönstrets storlek och tänk igenom hur högt över fönstret gardinstången ska placeras. Högre placerade stänger kan få rummet att verka större och gardinerna att falla snyggare. Glöm inte att lägga på lite extra längd för sömsmån eller fåll.
  • Färg och mönster: Välj en färg och ett mönster som kompletterar rummets övriga inredning. Neutrala färger är flexibla och tidlösa, medan djärva mönster och mörka färger kan fungera som ett blickfång i rummet.


Inspiration på gardiner till köket

När det kommer till att välja gardiner till köket är det viktigt att tänka på både funktion och design. Gardiner i köket bör vara tillverkade av material som tål en viss mängd värme och fukt samt är lätta att rengöra vid behov. Ett populärt val till köket är café-gardiner som täcker den nedre halvan av fönstret, vilket ger ordentligt med ljusinsläpp samtidigt som de skyddar mot insyn. För en mer rustik eller lantlig känsla kan linne- och bomullsgardiner vara ett utmärkt val. Dessa naturliga material bidrar med en mjuk och ombonad känsla till köket, samtidigt som de är slittåliga och lätta att underhålla. Färg- och mönstermässigt kan det vara trevligt att välja något som komplementerar kökets övriga färger och inredningsstil. Randiga och rutiga gardiner är tillsammans med blommönstrade gardiner klassiska val till köket.

Gardiner i sovrummet – en oas för avkoppling

Gardinerna i sovrummet spelar en avgörande roll för både stämningen och rummets funktion. Det är viktigt att välja gardiner som inte bara kompletterar rummets inredning utan också bidrar till en lugn och avkopplande miljö. För sovrummet är mörkläggningsgardiner ett populärt val eftersom de effektivt blockerar ljus från att tränga in, vilket skapar optimala förhållanden för sömn oavsett tid på dygnet. Materialet i dessa gardiner är ofta tjockare, vilket också kan hjälpa till att isolera rummet i viss grad. Förutom de praktiska fördelarna finns mörkläggningsgardiner numera i en mängd olika färger och mönster som kan anpassas efter personlig smak. För en mer lyxig och ombonad känsla kan sammetsgardiner eller grövre linne vara utmärkta alternativ, och för en lättare och luftigare känsla kan skira gardiner i lugna toner komplettera mörkläggningsgardinerna för att mjuka upp rummet.

Inspiration på gardiner till vardagsrummet

Gardinerna i vardagsrummet sätter ofta tonen för rummets övergripande känsla och kan göra stor skillnad för hur det upplevs. Eftersom vi ofta tillbringar mycket tid i vardagsrummet både med familjen och när vi har vänner på besök är det många som vill att gardinerna ska bidra till en varm och välkomnande känsla. Material som tjock sammet eller tungt linne kan tillföra en känsla av lyx och värme, samtidigt som de ger god ljusreglering och isolering. För ett mer ljust och luftigt uttryck kan ljusa och skira gardiner i spets eller tunnare linne vara ett bra val. De släpper in naturligt ljus samtidigt som de ger ett visst skydd mot insyn och mjukar upp rummet. Mönstrade gardiner kan tillföra dynamik och personlighet till rummet, medan enfärgade gardiner i neutrala toner kan fungera som en röd tråd som binder ihop resten av inredningen. Att välja rätt gardiner för vardagsrummet handlar om att hitta balansen mellan funktion, stil och din personliga smak.

Hitta dina nya gardiner hos Nordisk Textil

Hos oss hittar du ett brett sortiment av både färdigsydda gardiner och gardintyger på metervara om du föredrar att sy själv. Vi har något i alla färger och för alla smaker, så oavsett om du söker inspiration för att fräscha upp ditt kök, skapa en avkopplande oas i sovrummet eller ge ditt vardagsrum ett lyft har vi garanterat något som passar dig. Hos oss kan du dessutom alltid beställa gratis tygprover på våra metervaror så att du kan se hur olika tyger och färger beter sig under olika ljusförhållanden i just ditt hem innan du bestämmer dig!