• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Så bör du tvätta gardiner

Publicerad 2023-07-27 11:19 av Björn
Så bör du tvätta gardiner

Gardiner spelar en viktig roll i att ge ditt hem en mysig och elegant atmosfär. De ger dig inte bara möjlighet att kontrollera ljusinsläppet utan fungerar även som dekorativa inslag. För att hålla dina gardiner i bästa skick är det viktigt att veta hur du tvättar dem på rätt sätt. Här kommer vi att dela med oss av viktiga tips och råd för att tvätta gardiner.

Varför tvätta gardiner regelbundet?

Att tvätta dina gardiner regelbundet är viktigt för att hålla dem rena och fräscha. Gardiner samlar på sig damm, allergener och annan smuts med tiden, vilket kan påverka inomhusluftens kvalitet. Dessutom kan fläckar och smuts göra gardinerna fula och intetsägande. Genom att tvätta dem regelbundet kan du förlänga deras livslängd och bibehålla deras snygga fall.

Hur ofta bör du tvätta gardiner?

Hur ofta du bör tvätta dina gardiner beror på faktorer som användning, placering och förekomsten av allergier i ditt hem. Generellt sett rekommenderas det att tvätta gardiner var sjätte till tolfte månad. Om du har husdjur eller är känslig mot allergener kan det vara bra att tvätta dem oftare för att minska allergier och hålla gardinerna fräscha.

Kontrollera tvättråden

Innan du tvättar dina gardiner är det viktigt att läsa och följa tvättråden som medföljer. Hur många grader gardinerna bör tvättas i beror på material. Tvättråden ger dig viktig information om vilken temperatur gardinerna bör tvättas i och om de bör kemtvättas eller inte. Det är överlag bättre att använda den mildare tvättcykeln och ta en kallare temperatur till dina gardiner. Då är risken mindre att de skadas.

Tvätta gardiner i maskin

En del gardiner kan tvättas i maskin, såsom gardiner av linne och bomull samt lamellgardiner där tyget kan tas bort för att tvättas. Först och främst, se till att ta bort eventuella krokar från gardinerna innan du tvättar dem. Tvätta gardinerna separat eller tillsammans med liknande färgade plagg för att undvika färgöverföring. Använd ett milt tvättmedel och välj rätt temperatur enligt tvättråden - helst ett svagare tvättprogram för att förhindra att de krymper. För att undvika veck kan du använda en skonsam centrifugering eller ta ut gardinerna direkt efter att tvättprogrammet är klart. Skaka dem lite så vecken som bildats under tvätten försvinner. Innan du tvättar gardinerna kan du även blötlägga dem en stund i vatten med tvål. Då minskar du fula skrynklor efteråt som ofta kan uppstå när de torkat.

OBS! Torktumla aldrig gardiner!

Tips! Eftersom gardiner har ganska mycket tyg kräver de mycket vatten. Ett tips kan därför vara att tvätta varje gardin för sig. Det tar visserligen lite längre tid men de blir dock renare.

Handtvätta ömtåliga gardiner

Vissa gardiner, som sammetsgardiner, kan vara ömtåliga och kräver handtvätt. Detsamma gäller om gardinerna har broderier, fransar, spets eller dekorativa sömmar och liknande. Fyll en stor behållare eller badkar med ljummet vatten och ett milt tvättmedel. Blöt gardinerna i vattnet och låt dem ligga i blöt i några minuter. Skölj försiktigt gardinerna i rent vatten tills tvättmedlet är borta. Undvik att vrida eller skrubba gardinerna för att undvika att skada dem. Häng dem försiktigt upp för att torka.

Så tvättar du rullgardiner

Rullgardiner har ett annat typ av material som endast kan torkas av då och då med en fuktig och ren trasa. Undvik rengöringsmedel eller välj ett ytterst milt sådant. Ta en fuktig trasa och doppa i varmt tvålvatten och dutta på fläckarna. Gnugga inte för hårt.

Tvätta gardiner med öljetter

Gardiner med öljetter kan du tvätta för hand eller i maskin. Tvättar du dem i maskin bör du emellertid ta bort öljetterna om du kan, innan maskintvätt. Följ sedan tvättråden för att bestämma den lämpliga temperaturen och tvättmetoden. Det finns öljetter som är extra lätta att ta bort. Syr du egna gardiner kan du köpa dessa.

Användning av sköljmedel

Sköljmedel kan ge dina gardiner en mjuk och fräsch känsla men det är viktigt att använda det med försiktighet. Vissa gardiner kan vara känsliga för sköljmedel och det kan påverka deras absorption och brandsäkerhet. Läs tvättråden för att se om sköljmedel rekommenderas eller om det bör undvikas.

Tvätta gardiner innan användning

Innan du hänger upp dina nya gardiner kan det vara bra att tvätta dem för att få bort eventuell smuts och fräscha upp dem samt ta bort fabrikslukten som kan komma med helt nytt tyg. Det är också en smart idé eftersom gardinerna kan krympa något i tvätten vilket gör att du får en viss skillnad senare om du tvättar dem - något som du kanske inte var beredd på. Innan du sätter igång tvättmaskinen är det dock viktigt att ta bort alla plast- och metalldelar som ofta följer med gardinerna för att skydda dem under transporten. Det kan inkludera plasthakar, metallringar eller andra tillbehör.