• Fri frakt vid köp över 995:-
 • Trygg E-handels certifierade
 • Betala enkelt med Klarna

Så tvättar du dina kuddar

Publicerad 2023-05-01 08:00 av Björn
Så tvättar du dina kuddar

En kudde är en viktig del av vår sömn och hjälper oss att sova bekvämt och stödja vår nacke och ryggrad under natten. Kuddar kan också vara enbart prydnadskuddar som vi lutar oss mot ibland och även dessa blir smutsiga över tid. Det är viktigt att inse att kuddar kan samla på sig damm, smuts, svett och döda hudceller så småningom, vilket kan orsaka allergier och andra hälsoproblem. Därför är det viktigt att tvätta kuddar regelbundet för att hålla dem rena och fräscha. Här kommer vi att titta närmare på varför och hur du ska tvätta dina kuddar på rätt sätt.


Varför ska du tvätta din kudde?

Det finns flera skäl till varför du bör tvätta dina kuddar regelbundet:


 1. Förhindra allergier: Kuddar kan samla på sig allergener som damm, pollen och djurhår, vilket kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Genom att tvätta dina kuddar regelbundet kan du minska risken för allergiska reaktioner.

 2. Bli av med kvalster: Kvalster är mikroskopiska organismer som trivs i vårt hem, inklusive kuddar. Dessa små kryp kan orsaka allergier och astma, så det är viktigt att bli av med dem genom att tvätta dina kuddar.

 3. Förhindra dålig lukt: Kuddar kan också börja lukta illa efter en tid, särskilt om du svettas mycket under natten. Genom att tvätta dina kuddar kan du bli av med dålig lukt och få en fräsch doft istället.


Hur ofta ska du tvätta dina kuddar?

Det är en bra idé att tvätta dina kuddar minst en gång om året, men det är ännu bättre att tvätta dem var sjätte månad eller oftare om du lider av allergier eller astma. Här är några tecken på att det är dags att tvätta dina kuddar:


 • Kudden ser smutsig eller fläckig ut

 • Kudden luktar illa

 • Du vaknar med nästäppa, kliande ögon eller nysningar


Hur tvättar du dina kuddar?

Att tvätta dina kuddar är en enkel process, men det finns några viktiga saker att tänka på för att få det bästa resultatet. Här är stegen för att tvätta dina kuddar: 1. Ta bort kuddöverdraget och tvätta det enligt tvättråden.

 2. Kontrollera tvättrådet på kuddens etikett för att se om det är säkert att tvätta hela kudden.

 3. Om kudden kan tvättas i maskin, placera den i tvättmaskinen tillsammans med några handdukar eller andra mjuka objekt för att hjälpa till att balansera belastningen.

 4. Använd ett mildare tvättmedel och välj en tvättcykel som är lämplig för kuddens material (t.ex. en skonsam cykel för dun- eller fjäderkuddar).

 5. När tvättcykeln är klar, ta ut kudden och kontrollera om den fortfarande är smutsig eller fläckig. Om det behövs kan du tvätta kudden igen.


Så tvättar du kudde för hand

 • Om kudden inte kan tvättas i maskin eller om du föredrar att tvätta den för hand, fyll ett badkar eller en stor balja med varmt vatten och tillsätt lite milt tvättmedel.

 • Placera kudden i vattnet och tryck ner den försiktigt för att hjälpa till att rengöra den. Du kan också använda en mjuk borste för att rengöra kudden försiktigt.

 • När du är nöjd med rengöringen, skölj kudden noga med rent vatten tills all tvål är borta.

 • Kläm ut överflödigt vatten och lägg kudden på en plan yta för att torka. Undvik att placera den i direkt solljus eller i en varm torktumlare, eftersom detta kan skada kudden.

 • När kudden är helt torr, fluffa den försiktigt för att återställa dess form och komfort.


Hitta snygga kuddar på Nordisk textil

Om du letar efter snygga och prisvärda kuddar och prydnadskuddar, så kan du börja leta här i Nordisk textils sortiment. Vi har ett brett utbud av olika färger, mönster och storlekar på kuddar som passar för olika inredningsstilar. Dessutom är kuddarna tillverkade av högkvalitativt material, vilket gör dem både mjuka och bekväma att använda. Vi erbjuder alltid snabba leveranser, vilket innebär att du kan ha dina nya kuddar i din inredning på bara några dagar efter att du beställt dem.