• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Sy upp gardiner – Guide steg för steg

Publicerad 2024-04-23 14:26 av Oliver
Sy upp gardiner – Guide steg för steg


Att sy upp sina gardiner till perfekt längd kan göra större skillnad för helhetsintrycket av ett rum än vad man kan tro. Gardiner som släpar i golvet både samlar damm och kan göra att rummet upplevs stökigt även när det är nystädat. I den här guiden går vi igenom steg för steg hur du syr upp dina gardiner med perfekt resultat.

Så syr du upp dina gardiner

Att sy upp gardiner är enkelt, även för dig som är nybörjare eller ovan att sy själv. Med rätt verktyg och lite tålamod har du snart alldeles lagom långa gardiner som ger ett proffsigt intryck där hemma!

Steg 1: Förberedelser

Börja med att ta fram allt du behöver: en symaskin, nål, tråd i samma färg som gardinen, måttband och gardinerna som ska sys upp. Det kan vara en bra idé att tvätta gardinerna innan du börjar för att få bort eventuella kemikalier och överskottsfärg, och för att förhindra att de krymper i tvätten vid ett senare tillfälle och plötsligt blir för korta. Efter tvätt är det bra att låta dem hängtorka. Om tyget är skrynkligt även efter torkning är det bra att stryka det innan du börjar sy, för att få ett så snyggt resultat som möjligt.

Steg 2: Mät och nåla upp gardinen

När gardinerna är torra hänger du upp dem där de ska sitta för att bestämma önskad längd. Vik upp gardinen mot baksidan och fäst med nålar. Ta ner gardinen igen och lägg den på ett plant underlag. Använd ett måttband för att säkerställa att uppviket är lika brett på hela gardinen. Om du har väldigt mycket släpande tyg kan du klippa av en bit av gardinen innan du börjar sy, men tänk på att behålla tillräckligt mycket tyg för att inte gardinen inte ska råka bli för kort när du syr upp fållen. Cirka 5 cm sömsmån är vanligt för gardiner.

Steg 3: Sy upp gardinen

Nu är det dags att sy. Sy med raksöm och börja från ena sidan, kant i kant med uppviket. Se till att sy rakt för att hålla sömmen jämn. Det är viktigt att sy långsamt och att inte dra i tyget för att undvika att gardinen blir sned. Avsluta med att backa några stygn i slutet av sömmen för att fästa den.

Välj rätt tråd till dina gardiner

Det är viktigt att välja rätt tråd när du syr upp gardiner för att slutresultatet ska bli snyggt. Om du har en enfärgad gardin gäller det att försöka hitta en tråd som matchar tygets färg så bra som möjligt. Har du en mönstrad gardin kan du välja en tråd som matchar någon av färgerna i mönstret. När du beställer dina gardiner hos oss på Nordisk Textil hjälper vi dig gärna att välja den tråd som passar bäst ihop med dem. Vi har över 400 färger i lager på sytråd från Gütermann.

Sy upp gardiner utan symaskin

Även om det ofta är enklast att sy upp gardiner med symaskin så är det inte det enda alternativet. Du kan förstås sy för hand men det kräver mer tid och tålamod och det är lätt att slutresultatet blir snett. Ett enklare alternativ är att använda så kallad fållfix, en sorts självhäftande band med lim som aktiveras med hjälp av värme från ett strykjärn. Fållfix är en snabb och enkel lösning som ger en stark och hållbar fåll utan att du behöver sy.

Stort lycka till med ditt projekt!