• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Vad är skillnaden mellan en pläd och en filt?

Publicerad 2024-07-02 19:46 av Linnea
Vad är skillnaden mellan en pläd och en filt?


När det börjar bli kallt ute är det många som söker efter något varmt att svepa om sig i soffan. På Nordisk Textil hittar du både filtar och plädar, men vad är egentligen skillnaden mellan dem? Är det någon skillnad överhuvudtaget? Här reder vi ut begreppen en gång för alla!

Är pläd och filt synonymer?

Många använder orden pläd och filt som synonymer. Men är de verkligen det? Kikar man i Svenska Akademiens ordlista kan man se att en filt är ett “stycke av ett tätt samman­tovat textilmaterial”. Ordet filt finns belagt i svenskan sedan cirka år 1452, i sammansättningen “filthatt”, och kommer ursprungligen från tyskan.

Ordet pläd däremot beskrivs som en “lättare filt”, eller en “filt som an­vänds utan mellanliggande lakan, särskilt vid annan vila än normal nattsömn”. Ordet pläd kommer från engelskans “plaid” och har funnits i svenskan sedan 1824. Pläden kommer ursprungligen från Skottland där den bars som ett slags yllesjal istället för kappa.

Så vad är då en filt?

Filtar är i allmänhet tyngre och mer tätvävda än plädar. De är därför perfekta att svepa in sig i om du fryser. Filtar har ofta raka kanter med en synlig kontrastsöm. De görs ofta av ull och är mer kompakta än plädar för att de ska bli så varma och sköna som möjligt, vilket gör att du till exempel kan byta ut ditt täcke i sängen mot en filt med påslakan eller bara ha den som den är för att mysa under i soffan under de kallare årstiderna.

Plädar idag

Plädar är vanligtvis lite lättare och inte lika tätt vävda som filtar. De har ofta fransar i kanterna och är fina att hänga dekorativt över armstödet på soffan som en inredningsdetalj. De skotska plädarna som man bar som sjalar hade ofta rutigt mönster, något som än idag är vanligt trots att de oftare används som dekoration. En pläd är perfekt att svepa in sig i en sval sommarkväll på balkongen eller uteplatsen.

Styla hemmet med filtar och plädar

Förutom att de är praktiska när du fryser gör sig både plädar och filtar bra som dekorationer i hemmet. Idag finns både plädar och filtar i alla tänkbara färger och storlekar, vilket gör det lätt att hitta en som passar fint ihop med resten av din inredning. Beroende på vad du vill skapa för känsla där hemma kan du välja en neutral pläd eller en riktig färgklick som drar blickarna till sig. Drapera pläden över en soffa eller fåtölj eller låt den ligga fint ihopvikt i en vacker korg. Se bara till att den är lätt att komma åt när du behöver den för att värma upp dig!

Köp vackra plädar och filtar hos Nordisk Textil

Oavsett vad du väljer att kalla det så hittar du ett brett utbud av mjuka och värmande filtar och plädar hos oss på Nordisk Textil. Vi har allt från enkla plädar i diskreta rutmönster till varma ullfiltar i traditionella mönster som levt kvar genom århundraden. Upptäck vårt sortiment och hitta din nya, värmande favorit här!