• Fri frakt vid köp över 995:-
 • Trygg E-handels certifierade
 • Betala enkelt med Klarna

Vad ska man tänka på när man väljer gardiner?

Publicerad 2024-02-03 18:07 av Emma
Vad ska man tänka på när man väljer gardiner?


Gardiner spelar en viktig roll i heminredningen och kan ge rummet en personlig touch samtidigt som de fyller praktiska funktioner som att blockera ljus och skydda mot insyn. Men att välja rätt gardiner kan vara en utmaning. Det finns många faktorer att överväga - från vilket rum gardinerna ska hänga i till hur fönstret ser ut. Här är några viktiga tips att tänka på när du väljer gardiner för olika rum och fönster.

Olika typer av gardiner

Idag finns det en mängd olika gardinalternativ för hemmets olika rum. Varför inte en hissgardin till ett köksfönster, en sammetsgardin till vardagsrummet, dubbla gardiner som gör det fint i vardagsrumsfönstret, panelgardiner för uterummet eller en kort spetsgardin som platsar i ett smalt fönster?

Gardiner eller inte?

Att hänga upp gardiner eller ej - det är frågan hos många. Gardiner är både snygga och praktiska men ibland finns det också andra alternativ för dig som vill ha mer ljusinsläpp eller visa upp ett vackert fönster. Ett smalt fönster, snedtak eller ett liggande fönster är ofta typiska exempel på när gardiner faktiskt kan bli överflödiga. Andra alternativ till gardiner kan då vara:

 • Jalusier
 • Fönsterfilm
 • Skippa gardiner och istället dekorera med plantor, vaser eller hängande lampor


Ta hänsyn till fönstrets utformning

Varje fönster har sin egen unika form och det är viktigt att välja gardiner som kompletterar dess utformning. Först och främst bör du ta hänsyn till vilket rum gardinerna ska hänga i och dess funktion. För köksfönster där det kan finnas stänk och matos, är det bäst att välja gardiner som är lätta att rengöra och för ett sovrum är det bäst att ha gardiner som skyddar mot ljusinsläpp. Breda gardiner kan ge ett smalt fönster intrycket av att vara större. För ett långsmalt fönster passar dock även en gardin som täcker halva fönstret ifall att du vill ge själva fönstret mer blickfång. Här kan du läsa fler tips på hur du kan inreda med olika typer av gardiner.

 • Gardin för köksfönster - Köket är ofta hjärtat i hemmet och en inspiration för gardinerna för köksfönstret är oftast funktionalitet och stilfullhet. Välj gardiner i material som tål fukt och lätt kan rengöras, som exempelvis polyestertyger. En populär trend är att kombinera gardiner med jalusier eller persienner för att kunna justera ljusinsläppet efter behov. Till ett liggande fönster i kök kan du välja en mycket kort gardin som ger fin inramning.
 • Dubbla gardiner för flexibilitet och insynsskydd - För att uppnå en flexibel lösning kan du överväga att använda dubbla gardiner. Detta ger dig möjligheten att ha en tunnare gardin som släpper in naturligt ljus under dagen och en tyngre gardin för att skapa bättre insynsskydd på kvällen.
 • Gardiner till snedtak och sneda fönster - Om du har snedtak eller sneda fönster kan det vara en utmaning att hitta gardiner som passar perfekt. I dessa fall kan skräddarsydda gardiner vara det bästa alternativet. Tänk på att välja gardiner med flexibla upphängningssystem för att enkelt anpassa sig till sneda ytor.
 • Gardiner till vardagsrum med många fönster - Skapa fint i fönstret i vardagsrummet. För vardagsrum med många fönster är det viktigt att gardinerna samordnas för att skapa en enhetlig look. Välj gardiner i samma färgton eller mönster för att ge rummet en känsla av harmoni och balans. Gardiner med tyngre material kan också hjälpa till att dämpa ljud och ge bättre isolering mot kyla eller värme. Ljusa gardiner i vardagsrum är också populära, speciellt till sommaren
 • Korta gardiner för små fönster - Korta gardiner kan vara ett utmärkt val för små fönster i huset eller till små källarfönster, samt om du föredrar en modern och luftig stil. De lämnar fönstret öppet och släpper in mer ljus i rummet. Korta gardiner fungerar bra i köket, badrummet eller andra små utrymmen.
 • Gardiner i burspråk - För fönster i burspråk och hörnfönster kan gardiner anpassas för att rama in fönstren på ett snyggt sätt. Använd gardiner som sträcker sig över hela burspråket eller hörnfönstret för att skapa en enhetlig och sammanhängande look. Kombinera gardinerna med vackra gardinomhängen.
 • Gardiner till altandörr eller balkongdörr - Bra gardiner till balkongdörrar eller altandörrar kan vara en viktig detalj för att skapa integritet och kontrollera ljusinsläpp. Välj gärna panelgardiner eller plisségardiner.


Hitta dina favoritgardiner hos Nordisk Textil

Vi erbjuder ett brett utbud av gardiner för att möta alla dina behov och för att komplettera din inredningsstil. Oavsett om du letar efter gardiner till vardagsrummet, en hissgardin till köket, mörkläggande gardiner till sovrummet eller passande gardiner till dina charmiga gamla fönster, har vi det du behöver.