• Fri frakt vid köp över 995:-
  • Trygg E-handels certifierade
  • Betala enkelt med Klarna

Hur långa ska gardiner vara?

Publicerad 2024-05-22 08:14 av Linnea
Hur långa ska gardiner vara?


Att välja rätt längd på gardiner kan vara helt avgörande för att känslan i ditt hem. Gardinlängden påverkar inte bara hur rummet upplevs rent estetiskt, utan också hur funktionellt och praktiskt det blir. I den här artikeln går vi igenom vilka alternativ du har att välja mellan och hur du bestämmer rätt längd på gardinerna beroende på ditt hem och dina behov.

Olika typer av gardinlängder

Det finns tre huvudsakliga alternativ när det gäller längden på gardiner: till fönsterbrädan, hela vägen ner till golvet eller svävande en bit ovanför det. Varje variant har sin egen charm och funktion, och valet beror till stor del på din personliga smak och vad du vill uppnå i ditt rum.

Gardiner till fönsterbrädan

Gardiner som slutar vid fönsterbrädan ger ett snyggt och prydligt intryck. Denna längd är särskilt praktisk i kök och barnrum där långa gardiner kan vara i vägen eller lätt bli smutsiga. Gardiner till fönsterbrädan är också ett utmärkt val för mindre fönster eller rum där du vill behålla en luftig och öppen känsla.

Svävande gardiner

Svävande gardiner är längre än gardiner till fönsterbrädan och slutar strax ovanför golvet, ofta cirka 1-2 cm över det. Den här längden ger ett elegant och modernt utseende samtidigt som du undviker att gardinerna släpar i golvet och blir smutsiga. Svävande gardiner passar bra i de flesta rum och kan ge en illusion av högre takhöjd.

Släpande gardiner

För en riktigt lyxig och dramatisk effekt är släpande gardiner det perfekta valet. Dessa gardiner är längre än svävande gardiner och släpar istället några centimeter på golvet. Det gäller dock att hitta en balans så att de inte släpar för mycket. Max 7 cm släp brukar vara lagom. Tänk dock på att de kräver lite mer underhåll eftersom de lätt samlar damm när de ligger på golvet.

Hur mäter man för att få rätt längd på gardiner?

Att mäta gardinerna korrekt är viktigt för att lyckas få till den perfekta längden och det önskade utseendet. Här är några tips på hur du ska mäta för att välja rätt längd på dina gardiner.

Steg 1: Bestäm upphängningsmetod

Innan du börjar mäta måste du bestämma hur du ska hänga upp dina gardiner. Om du använder en takskena ska du mäta hela vägen från taket till önskad längd. Vid väggmonterad skena mäter du från ovankanten på skenan till din tänkta gardinlängd. Om du istället använder en gardinstång som är monterad på väggen ovanför fönstret ska du mäta från ovandelen av stången till önskad längd.

Steg 2: Mät bredden

Färdigsydda gardinlängder brukar ha en standardbredd på 130-140 cm. Om du ska sy egna gardiner börjar du med att mäta fönstrets bredd och lägger sedan till 15-30 cm på varje sida för att säkerställa att gardinerna täcker fönstret ordentligt när de är stängda. Det ger också ett mer proportionerligt och balanserat utseende. Tänk på att gardinen blir smalare om du hänger upp den veckad.

Steg 3: Mät längden

För att mäta längden, använd en måttstock eller ett måttband och mät från upphängningspunkten (gardinskena eller gardinstång) till den punkt där du vill att gardinen ska sluta. Här är några riktlinjer beroende på vilken typ av gardin du vill ha:

  • Gardiner till fönsterbrädan: Mät från upphängningspunkten till fönsterbrädan och lägg till 1-2 cm.
  • Svävande gardiner: Mät från upphängningspunkten till cirka 1-2 cm ovanför golvet.
  • Släpande gardiner: Mät från upphängningspunkten till golvet och lägg till 5-10 cm för att gardinerna ska släpa snyggt på golvet.

Tänk på att du behöver dra av någon centimeter extra beroende på vilken skena, krok och upphängningsmetod du väljer. Det enklaste kan ofta vara att hänga upp gardinen på sin tilltänkta plats och därefter nåla och sy upp gardinen till exakt rätt längd.

Hitta dina nya gardiner online hos Nordisk Textil

Valet av gardinlängd kan verka som en liten detalj, men det har stor inverkan på rummets helhetsintryck. Oavsett om du väljer gardiner till fönsterbrädan, svävande gardiner eller släpande gardiner är det viktigt att mäta noggrant och tänka på hur de kommer att passa in i rummet. Med rätt längd på gardinerna kan du skapa en balanserad och harmonisk känsla som förhöjer hela ditt hem.

Utforska vårt breda utbud av färdigsydda gardiner på Nordisk Textil och hitta den perfekta längden för ditt hem. Vi erbjuder snabb leverans och trygga betalningar för att göra ditt köp så smidigt som möjligt. Med tillbehör som fållfix, fingerkrokar och multiband är det enkelt att få till rätt längd på just dina gardiner!